A stressz és az ideges nyugtalanság gyakran elkerülhetetlen, de van egy ellenszere: a kikapcsolódás módszerei olyan helyzetbe hoznak bennünket, hogy nagy nyugalmat és felüdülést érhessünk el.

Már Goethe is ajánlotta, hogy keressük a kényelmet és gondoskodjunk róla és ez még máig is érvényes:  a harmóniák, amelyek színekben, formákban, illatokban és hangokban nyilvánulnak meg, a lélek ételei – a lélek ebből él. Pozitív erők, mint öröm, bátorság és remény jönnek létre. Iktasson be ezért tudatosan egy egyéni, feltűnően más jellegű programot, ha az elvégzett munka után ki akar kapcsolódni, vagy más foglalatosság felé kíván fordulni: próbáljon meg a mindenkori motivációnak megfelelően kikapcsolódni mozgással, vagy nyugalommal, majd ez után frissítse fel magát, szakítson magának kb. 30 perc időt. Így Önnek és családjának akkor több jut még a nap maradékából.

Élénkítő fogásokkal a stressz ellen

1. fogás: Az elevenség felébresztése. Ez a legjobban egy váltakozó hőmérsékletű zuhanyozással megy – mindig a szív irányába: a lábfejtől a felső lábszárig, a kéztől a vállig. Tipp: a váltakozó hőmérsékletű zuhany télen meleg, nyáron pedig hideg vízzel fejeződjék be.

2. fogás: Az energia belélegzése. Reggeli előtt a szabadban, vagy nyitott  ablaknál végezzük, ez a jógából származó légzési gyakorlat aktivizálja az élethez szükséges energiát. Egyenesen és lazítva álljunk. A karokat engedjük le, a fejet a legfelső csigolyán pihentessük. Mélyet lélegezzünk az orron keresztül, és a lélegzetet olyan sokáig tartsuk, míg az kényelmesen lehetséges. Azután lassan eresszük ki a levegőt. Ezt a légzési ritmust ismételjük meg háromszor. Tipp: ez a gyakorlat az ebéd után és a hosszabb autóutak esetén is elűzi a fáradtságot. Vigyázat: ezt autóvezetés közben senki ne próbálja ki, hanem mindig csak akkor, ha parkolóhelyen szünetet tartunk.

3. fogás:
 A problémák átértelmezése. Egy helyzet csak a negatív látásmód miatt válik problémává, rossz stresszé. Ha az ember azonban a válságot lehetőségként értelmezi, amelyre az ember mindig is várt, akkor a jó stressz erejét ki lehet használni. Ahelyett, hogy egy nehéz ügyfél miatt bosszankodnánk, örülnünk kellene az alkalomnak, hogy a feladattal növekszünk, és például egy szerződéskötéssel diadalt arattunk.

4. fogás:
 A rövid kikapcsolódás. Ülünk egyenesen egy széken, a lábakat egymás mellé helyezzük, a kezet rátesszük lazán a felső lábszárra. A vállat felhúzzuk a fülcimpáig, a fejet egy kicsit hátrafelé tartjuk anélkül, hogy föl-felé néznénk. Az ellazulást érezzük a nyakunkban és így is maradunk (közben nyugodtan lélegzünk tovább). Ha a fej vibrálni kezd, leengedjük a vállat és a fejet hagyjuk lassan előre bukni. Csukott szemmel érezzük a vállunkban a kellemes nehezedést és a meleget. Ekkor a vállat úgy húzzuk vissza, mintha lapockáink közé ceruzát akarnának becsíptetni. Az izomzat megfeszül, és a fejet lassan előre engedjük. A feszítést még hagyjuk egy percig, közben lélegzünk tovább, aztán a vállat és a fejet hagyjuk előre- esni.

5. fogás:
 Nyugalomba kerülés. Ez a légzési gyakorlat a második élénkítő fogás ellentéte. A testet és a szellemet (tudatot) az éjszakai nyugalomra hangolja rá. Este a  szabadban, vagy nyitott ablaknál ugyanazt a tartást vesszük fel, mint reggel, és az orron keresztül mélyen végezzük a kilégzést, míg tüdőnk teljesen üres nem lesz. A lélegzetet addig tartjuk, míg az kellemes. Aztán lassan végezzük újra a belégzést. Ezt a gyakorlatot kétszer megismételjük, majd visszatérünk a természetes légzési ritmushoz. Tipp: ezt a gyakorlatot egy 15-20 perces esti sétával lehet kombinálni és ez így akkor optimális előfeltétele lesz egy mély, pihentető alvásnak.