A megterhelést és a panaszokat a szervezet elég egyértelműen jelzi. A munka következtében fellépő napi igénybevétel mégis sok embert arra ösztönöz, hogy még a stressz miatt fellépő erőket, a test figyelmeztető jeleit, mint az alvászavart, gyomorproblémákat, fejfájást, reumát, fertőző betegségeket, továbbá szív- és keringési panaszokat szándékosan elengedje a füle mellett.

Az emberek megkérdezése során az derült ki, hogy a legtöbb ember az egészséget a legfőbb jónak tekinti. Annál inkább elcsodálkozhatunk azon, hogy addig míg hirtelen fellépő heves panaszok nem jelentkeznek, viszonylag keveset tesznek egészségükért: az egyik nem akar lemondani a bőséges ebédről, a másik a dohányzásról, a harmadiknak a kényelmes heverő fontosabb, mint például az esti séta.

A felismerések elérése

Ahhoz, hogy az egészséget stabilizáljuk és tudatosan egészséges magatartást tanítsunk, az alapvető feltétel abban rejlik, hogy a legfontosabb lehetőségeket felismerjük, amelyekkel az egészségi állapotot befolyásolhatjuk.

A tudatosan egészséges magatartás négy támpontja:

  • minden lélektani (pszichológiai) segítség helyes alkalmazása,
  • kedvező légzéstechnika,
  • az igény szabta táplálkozás,
  • elegendő mozgás, és kikapcsolódás.

Felnőtt emberként mi magunk viseljük a felelősséget saját egészségünkért. Az egészséggel kapcsolatos felelősségteljes bánásmódhoz a mérsékletes, lehetőleg természetes anyagokra hagyatkozó táplálkozás mellett hozzá tartozik a megfelelő mértékű mozgás és kikapcsolódás.